Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka z łazankami"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5263
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 99
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5263
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 99
Składniki
Makaron ugotuj na półtwardo w wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Kapustę kiszoną podsmaż na oleju, dodaj kapustę pekińską, wymieszaj i odstaw z ognia. Cebulę pokrój na piórka, czosnek posiekaj, zeszklij na oleju. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
Mięso dopraw na ostro. Wrzuć na lekko rozgrzany olej, smaż kilka minut. Dodaj cebulę i marchew. Podlej łyżką wody i podduś pod przykryciem kolejne kilkanaście minut.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Na dno wyłóż grubą warstwę łazanek. Na nią połóż: połowę mięsa, kapustę, resztę mięsa. Na wierzchu rozłóż pozostałe łazanki.
Zapiekaj w piekarniku w temp. 180 stopni przez 20 minut. W połowie pieczenia wysuń naczynie i posyp zapiekankę startym żółtym serem. Jeśli chcesz urozmaicić to danie, łazanki (przed włożeniem do fory) wymieszaj z mielonym szpinakiem i szczyptą gałki muszkatołowej, ale zrezygnuj wtedy z kapusty kiszonej.
<strong>Sos beszamelowy</strong>
łyżki masła stop, wymieszaj z 2 łyżkami mąki i bardzo dokładnie, bez pośpiechu, wymieszaj. Lekko zasmaż. Dodaj około szklanki mleka, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje.Źródło: Tina