Zapiekanka z klopsikami i fasolką

Przepis dnia 2010-10-21
Zapiekanka z klopsikami i fasolką
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wiola1100
mniam

Składniki

  • ziemniaki, 1,5 kilograma
  • mięso mieone, pół kilograma
  • jajko, 1
  • żółty ser, 20 dag.
  • przeprawa do mielonego, łyżka
  • Bułka tarta, kilka łyżek
  • olej, do smażenia
  • pieprz, do smaku
  • Sos:
  • margaryna, 3 łyżki
  • mąka, 5 łyżek
  • Kostki rosołowe, 2 sztuki
  • cebula, 1
  • śmietana 18-stka, szklanka
  • fasolka szparagowa mrożona, paczka(450g.)

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach następnie obrać i pokroić w plastry.Do mięsa wbić jajko dodać łyżkę bułki tartej ,przyprawę i pieprz wszystko dokładnie wyrobić i formować z masy klopsiki obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oleju z każdej strony.W naczyniu żaroodpornym na samym dnie ułożyć ziemniaki na stępnie w 3 rzędach klopsiki a pomiędzy fasolkę (wcześniej przelaną gorącąwodą) wszystko zalać sosem i posypać startym zółttym serm.Zapiekać w 190 stopniach ok 40 minut.Życzę smacznego

  2. sos:kostki rosołowe zalać niecałymi 3 szklankami gorącej wody,margarynę rozpuścić na patelni dodać 3 łyżki mąki i zrobić zasmażkę następnie ciągle mieszajac dolać bulion i wrzucić cebulę pokrojoną w drobna kostkę oraz śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami mąki wszystko razem pogotować parę minut aż sos zgetnieje.

Komentarze do przepisu (10)

wz31 20 października 2010
Co tam kalorie, jedzonko wysmienite.
Konto usunięte 20 października 2010
Dodaję do ulubionych i niedługo wykonam bo bardzo smacznie wygląda ta Twoja zapiekanka!
Annuar 20 października 2010
Bardzo ładna zapiekanka. A jak myślisz - można użyć surowych ziemniaków i surowego mięsa i zapiekać dłużej ?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ziemniaki, 1,5 kilograma
  • mięso mieone, pół kilograma
  • jajko, 1
  • żółty ser, 20 dag.
  • przeprawa do mielonego, łyżka
  • Bułka tarta, kilka łyżek
  • olej, do smażenia
  • pieprz, do smaku
  • Sos:
  • margaryna, 3 łyżki
  • mąka, 5 łyżek
  • Kostki rosołowe, 2 sztuki
  • cebula, 1
  • śmietana 18-stka, szklanka
  • fasolka szparagowa mrożona, paczka(450g.)
Składniki