Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z kiszonką"
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 59
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24048
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 59
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24048
Składniki
Ziemniaki wyszorować. Włożyć do posolonej wody i gotować 20 minut. Potem odcedzić i przestudzić, polewając zimną wodą. Obrać je i pokroić w plasterki.
Cebule obrać, posiekać. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę. W garnku rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebule. Dodać jałowiec, jabłka, liście laurowe i kapustę. Zalać sokiem jabłkowym. Gotować 15 minut, a pod koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Żaroodporną formę wyłożyć plasterkami boczku. Na spodzie ułożyć około 2/3 ziemniaków. Przykryć je metką i kapustą. Na wierzchu ułożyć pozostałe plasterki ziemniaków. Zapiekankę polać śmietaną.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Zapiekać około 50 minut. Udekorować natką pietruszki.Źródło: Życie na gorąco