Zapiekanka z kiełbasa i marynowanymi pieczarkami.

Zapiekanka z kiełbasa i marynowanymi pieczarkami.
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Inna wersja makaronu, która napewno sprawdzi się w twoim domu.

Składniki

  • Makaronu typu Pene, 400 gram
  • puszka czerwonej fasoli, 1
  • Słoim marynowanych pieczarek, 300 gram
  • Kiałbasy zwyczjanej, 2 laski
  • duża cebula, 1
  • mała puszka kukurydzy, 1
  • Oiwek, garść
  • Plastry sera żółtego i topionego, po 4 plastry
  • Oliwa z oliwek, mieszanka ziół prowansalskich, sól, pieprz czarny, peperoncino, do smaku

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy jak podano na opakowaniu z odrobina soli. Tuż po ugotowaniu przelewamy na sitku zimną wodą tak by zachował sprężystość. Kukurydze i czerwoną fasolkę odsączamy z zalewy i pozostawimy na sitku. Pieczarki kroimy w grube plastry i pozostawiamy na sitku. Oliwki kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka, a piórka przekrajamy na pół. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Kiełbasę wrzucamy na patelnię i szklimy na łyżce oliwy po chwili wrzucamy cebulę. Smażymy aż do całkowitego wytopienia tłuszczu z kiełbasy, na wolnym ogniu tak by nie przypalić cebuli. Do dużego naczynia przekładamy makaron i skrapiamy oliwą. Dodajemy wszystkie składniki, przyprawiamy całość solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i odrobiną peperoncino. Jeśli macie w swoim ogródku świeże oregano lub świeża bazylię proszę je koniecznie dodać. Przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia i przykrywamy plastrami sera na przemian żółtym i topionym. Na wierzch dodać kilka kleksów ketchupu. Piec pół godziny w temp 200 stopni.

Komentarze do przepisu (6)

wiola1100 08 stycznia 2011
mniam napewno pyszne
lena79 08 stycznia 2011
dodaję do ulubionych i nie długo wypróbuję .
aktorod 08 stycznia 2011
smakowicie wygląda
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Makaronu typu Pene, 400 gram
  • puszka czerwonej fasoli, 1
  • Słoim marynowanych pieczarek, 300 gram
  • Kiałbasy zwyczjanej, 2 laski
  • duża cebula, 1
  • mała puszka kukurydzy, 1
  • Oiwek, garść
  • Plastry sera żółtego i topionego, po 4 plastry
  • Oliwa z oliwek, mieszanka ziół prowansalskich, sól, pieprz czarny, peperoncino, do smaku
Składniki