Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami i kurczakiem

Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami i kurczakiem
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
bardzo smaczna, ekspresowa w przygotowaniu, dla zapracowanych i nie tylko, polecam gorąco :-)

Składniki

  • kasza jaglana 10 dag
  • pierś z kurczaka ok. 25-30 dag
  • papryka czerwona 1/2
  • czosnek 1-2 ząbki
  • kukurydza konserwowa 1/2 puszki
  • ser żółty starty na dużych oczkach ok. 5 dag
  • mleko 250ml
  • jajko 1 duże
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, przyprawa gyros

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w większą kostkę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą gyros, usmażyć na oleju. Czosnek drobno pokroić i krótko przesmażyć na tej samej patelni.
    Kaszę opłukać na sitku wodą, wsypac do miski, dodać mięso, czosnek, odsączoną kukurydzę, pokrojoną w większą kostkę paprykę, wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego (u mnie 1,5l).

  2. Jajko roztrzepać, dodać mleko, sól, pieprz, ostrą paprykę, zioła prowansalskie i bazylię. Wymieszać. Wylać do naczynia (powinno pokrywać całą kaszę z dodatkami.

  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec ok. 40 -45 min. pod przykryciem (ja na ostatnie 10 min. odkryłam). Posypać startym serem i wstawić do piekarnika na ok. 5 min, aż ser się roztopi. Smacznego :-)
    Pomysł zaczerpnięty z Mirabelkowego bloga :-)

Komentarze do przepisu (5)

GREGORHSPEED 29 czerwca 2015
Pysznie i zdrowo <3
Futka 30 czerwca 2015
Przepyszna zapiekanka :)
viaderko 01 lipca 2015
wybróbowana ale w trochę innej wersji - z kaszą jęczmienną ;) też na +
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kasza jaglana 10 dag
  • pierś z kurczaka ok. 25-30 dag
  • papryka czerwona 1/2
  • czosnek 1-2 ząbki
  • kukurydza konserwowa 1/2 puszki
  • ser żółty starty na dużych oczkach ok. 5 dag
  • mleko 250ml
  • jajko 1 duże
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, przyprawa gyros
Składniki