Kasze jaglana wsypac do sitka, wyplukac ja pod strumieniem zimnej wody. Nastepnie przelozyc ja do naczynia zaroodpornego, dodac warzywa i wymieszac.
Mieso posypac przyprawami i obsmazyc je z obu stron na patelni teflonowej bez tluszczu. Kawalki kurczaka dodac do kaszy i warzyw, wymieszac. W mleku rozpuscic maslo i odstawic do wystygniecia. Do chlodnego mleka wbic jajko i ubic trzepaczka, dodac sol i pieprz. Masa zalac kasze, mieso i warzywa, calosc wyrownac lyzka, tak, by mleko przykrylo skladniki zapiekanki.
Naczynie przykryc i wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 40 minut (po uplywie 30 minut sprawdzic ,czy kasza wciagnela cale mleko- jesli tak, podlac delikatnie woda lub mlekiem). Po 40 minutach zdjac pokrywke, calosc posypac ziolami prowansalskimi i startym zoltym serem i zapiec jeszcze kilka minut (do zapieczenia sera).
Komentarze do przepisu (2)