Zapiekanka z kaszy gryczanej

Zapiekanka z kaszy gryczanej
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: irma
Smaczny, pożywny obiadek dla smakoszy kaszy gryczanej.

Składniki

  • 3 torebki kaszy gryczanej
  • 20 dkg. twarogu
  • 20 dkg. cienkiej kiełbasy, 10 dkg. pieczarek, pare plasterków boczku wędzonego
  • cebula, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • suszona i świeża bazylia, pieprz ziołowy, papryka mielona, tymianek,
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Kaszę wrzucić do wrzątku i gotować ok. 12 minut.Ugotowaną przełożyć do miski.
    W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić pokrojone drobno pieczarki, podsmażyć, dodać posiekaną cebulę z czosnkiem, dalej podsmażać, a na koniec dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę.Wszystko smażyć ok. 5 minut.

  2. Zawartość rondla przełożyć do kaszy, dodać twaróg, jajka, parmezan, przyprawy i sól do smaku. Wymieszać

  3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem posypać tartą bułką i przełożyć do niego kaszę , a na wierzchu ułożyć plasterki boczku.
    Zapiekać ok.40 minut w tem. 180st.C.
    Po wyjęciu z piekarnika przybrać listkami bazylii. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (19)

Ewaaa 05 marca 2014
Irmo, szacun, świetna !
Konto usunięte 05 marca 2014
Przepyszne i zdrowe jedzonko :)
Konto usunięte 05 marca 2014
zasługuje nawet na dwa kciuki,świetna!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 torebki kaszy gryczanej
  • 20 dkg. twarogu
  • 20 dkg. cienkiej kiełbasy, 10 dkg. pieczarek, pare plasterków boczku wędzonego
  • cebula, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • suszona i świeża bazylia, pieprz ziołowy, papryka mielona, tymianek,
  • sól, pieprz do smaku
Składniki