Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka z kaszą perłową"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10101
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 248
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10101
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 248
Składniki
85 min • Porcja ok. 310 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 6 porcji
Kaszę gotuję na sypko w 2 szkl. wody z kostką rosołową. Gdy kasza wchłonie wodę, trzymam ją w cieple.
Kalafior dzielę na różyczki i gotuję w lekko osolonej wodzie. Odcedzam. Ogórki i cebulę kroję w kostkę. Oba pokrojone warzywa mieszam z kaszą, doprawiam solą i pieprzem i połowę tej mieszanki przekładam do wysmarowanej masłem brytfanki. Na kaszy układam kalafior. Przykrywam resztą kaszy.
Miksuję jajko ze śmietaną i zalewam zapiekankę. Na wierzchu układam plasterki boczku. Zapiekam 35-40 min. 10 min przed końcem posypuję zapiekankę serem. Podaję posypaną natką pietruszki.
To pyszne połączenie kaszy, boczku i kalafiora. Całość ożywia kiszony ogórek. Marcin Kwiek z BieśnikaŹródło: Kobieta i życie