Zapiekanka z kaszą jaglaną z jabłkami

Zapiekanka z kaszą jaglaną z jabłkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ola1984
Kasza jaglana jest nieocenionym źródłem witamin i składników odżywczych. Świetnie sprawdza się jako dodatek do dań głównych czy śniadań. Serwowana zarówno na słodko jak i wytrawnie. W każdym wydaniu pyszna. Ta pachnąca cynamonem zapiekanka serwowana na ciepło i podana z kleksem jogurtu naturalnego smakuje bajecznie. Idealna propozycja na obiad na słodko lub deser.

Składniki

  • kasza jaglana 200 g
  • mleko 0,5% 300 ml
  • woda 250 ml
  • sól 1 szczypta
  • cukier brązowy 3 łyżki
  • Masło 1/2 łyżeczki
  • jabłka 5 szt.
  • Cynamon 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • jogurt gęsty 2 łyżki
  • Do podania:
  • Jogurt naturalny

Przygotowanie

  1. Kaszę przesypać na sitko, przelać wrzątkiem i przepłukać zimną wodą. W rondlu zagotować mleko z wodą oraz szczyptą soli. Kiedy mleko z wodą będą gorące dodać kaszę i masło. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, do chwili, aż kasza wchłonie cały płyn. Do ugotowanej kaszy dodać cukier (lub ksylitol) wymieszać i przykryć pokrywką. Odstawić na ok. 10 minut. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na plasterki. Dodać cynamon, cukier waniliowy i wymieszać. W naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym odrobiną masła) układać naprzemiennie warstwę kaszy i jabłek. Wierzchnią warstwę kaszy posmarować jogurtem naturalnym i ułożyć plasterki jabłek. Zapiekać w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut, aż jabłka z wierzchu się zarumienią. Zapiekankę podawać gorącą z kleksem jogurtu naturalnego.

Składniki
  • kasza jaglana 200 g
  • mleko 0,5% 300 ml
  • woda 250 ml
  • sól 1 szczypta
  • cukier brązowy 3 łyżki
  • Masło 1/2 łyżeczki
  • jabłka 5 szt.
  • Cynamon 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • jogurt gęsty 2 łyżki
  • Do podania:
  • Jogurt naturalny
Składniki