Zapiekanka z dynią

Zapiekanka z dynią
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Z dynią smakuje wybornie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mięso opłukać, pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na maśle, następnie podlać wodą, przyprawić do smaku i dusić do miękkości. Cebulę posiekać, przysmażyć na maśle. Ryż natomiast ugotować na półsypko. Dynię zaś oczyścić, pokroić w paski i obsmażyć na odrobinie tłuszczu z dodatkiem przypraw. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, wyłożyć połowę dyni, mięso, ryż i ponownie dynię. Zapiekankę podlać wywarem w którym gotowało się mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiec przez około 20 minut. Przed podanie zapiekanki posypać posiekaną natką pietruszki.

Składniki
Składniki