Zapiekanka z dorsza, cukinii i makaronu

Zapiekanka z dorsza, cukinii i makaronu
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wiech_K
Jesienno - zimowa zapiekanka. Energetyczna, ale lekka. Dorsz i pikantne warzywa w dość ostrym sosie beszamelowym.

Składniki

  • ok. 40 dag makaronu (np. kokardki lub świderki)
  • ok. 30 - 40 dag filetów z dorsza lub innej ryby morskiej
  • dwie małe cukinie
  • dwa ząbki czosnku
  • 3 nieduże pomidory
  • 3/4 l mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • 3 - 4 łyżki mąki
  • ok.15 dag startego, ostrgo sera (użyłem oscypka)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ew. przyprawa do ryb

Przygotowanie

  1. Makaron podgotuj w osolonej wodzie - przez około połowę czasu podanego na opakowaniu.
    Odcedź i przelej zimną wodą.

  2. Filety delikatnie posól, posyp pieprzem i, jeżeli lubisz, przyprawą do ryb. Jeżeli użyłeś filetów mrożonych - nie trzeba ich dokładnie rozmrażać. Wystarczy dobrze umyć w zimnej wodzie i osuszyć.

  3. Cukinię umyj i pokrój w półplasterki.
    Podsmaż na łyżce oliwy.
    Kiedy zaczną się rumienić dodaj zgnieciony i grubo posiekany czosnek.
    Smaż, aż będą rumiane.
    Zdejmij z patelni i odstaw.
    Pomidory obierz ze skóry i przekrój na połówki.

  4. Do oliwy, na której smażyły się cukinie dodaj jeszcze łyżkę oliwy, łyżkę masła, mąkę i zrób gładką, jasną zasmażkę. Wlej letnie mleko i mieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Dopraw sos niewielką ilością soli, pieprzem (sporo) i dużą szczyptą gałki muszkatołowej Sos ma być pikantny.
    Wlej trochę sosu na dno naczynia żaroodpornego. Rozłóż na nim cienką warstwę podgotowanego makaronu.

  5. Na makaronie ułóż rybę, przykryj beszamelem. Następnie połóż makaron, cukinię, beszamel, resztę makaronu, rozłóż pomidory i zalej całość resztą beszamelu.
    Górę zapiekanki posyp startym na grubej tarce serem.
    Piecz w 200 stopniach przez ok. 20 minut, aż ser się rozpuści i zrumieni.
    Wyjmij i odstaw na 10 minut, aby zapiekanka przestygła i stężała.
    Możesz posypać koperkiem przed podaniem.

Składniki
  • ok. 40 dag makaronu (np. kokardki lub świderki)
  • ok. 30 - 40 dag filetów z dorsza lub innej ryby morskiej
  • dwie małe cukinie
  • dwa ząbki czosnku
  • 3 nieduże pomidory
  • 3/4 l mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • 3 - 4 łyżki mąki
  • ok.15 dag startego, ostrgo sera (użyłem oscypka)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ew. przyprawa do ryb
Składniki