Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka z dorsza"
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 795
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 795
Składniki
Filety z dorsza opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Włóż do lodówki. Cebule obierz, grubo pokrój. Cukinię oraz bakłażan oczyść, potnij w średniej grubości plasterki. Plasterki bakłażana posól, odłóż na bok, a kiedy puszczą sok, opłucz je i wytrzyj.
Pomidorki pokrój na połówki lub cząstki. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, strąki pokrój w grubą kostkę. Zioła opłucz, dokładnie osusz, część odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę. Dodaj pozostałe warzywa. Posyp je świeżymi ziołami oraz pikantną mieszanką przypraw. Dopraw solą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Smaż razem przez kilka minut. Stale mieszaj. Następnie warzywa przykryj, zmniejsz płomień, duś jeszcze 2–3 minuty. Przełóż do żaroodpornej formy.
Na warzywach ułóż kawałki dorsza. Rybę polej kwaśną śmietaną. Bułkę tartą zrumień na maśle. Polej wierzch zapiekanki. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 200oC. Piecz 25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posyp resztą ziół.Źródło: Naj