Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka z cukinią i pieczarkami"
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 69
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 84
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 205
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 58
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 69
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 84
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 205
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 58
Składniki
Spaghetti gotujemy w całości w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy wodą.
Pieczarki przekrawamy na pół, cukinię kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy przez kilka minut na oleju, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Pomidory kroimy w plastry. Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka roztrzepujemy z mlekiem razem z przyprawami.
Makaron przekładamy do wysmarowanej olejem tortownicy tak, żeby nitki spaghetti utworzyły okrągły spód zapiekanki (jak w pizzy) i polewamy 2/3 mlecznej zalewy.
Układamy pieczarki, cukinię i pomidory, wylewamy resztę zalewy, posypujemy żółtym serem, pieczemy 25–30 minut w 180oC.
Bekon podsmażamy aż będzie chrupiący, kruszymy i posypujemy nim zapiekankę 5 minut przed końcem pieczenia.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 3,40 zł
Wartość odżywcza porcji 490 kcal Białko 27 g/Tłuszcz 20 g/Węglowodany 52 gŹródło: Rewia