Zapiekanka z cukinią i kurczakiem

Zapiekanka z cukinią i kurczakiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Bardzo sycąca zapiekanka. Można użyć różnych rodzajów makaronów, wtedy spodoba się też dzieciom.

Składniki

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 2 szklanki makaronu świderki
  • mała cukinia
  • mały brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g słodkiej śmietany
  • 100 g serka topionego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ugotować makaron al dente. Umyć i wydrążyć cukinię i pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć delikatnie z dwóch stron na łyżce masła. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Uwaga - nie przegotować brokuła!
    Kurczaka pokroić w kostkę lub języczki przyprawić i ugotować na parze przez 20 minut.

  2. Śmietankę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podgrzać w rondelku. Do ciepłej śmietanki skruszyć serek topiony i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Mieszać od czasu do czasu. Doprawić pieprzem.

    Na dole naczynia żaroodpornego nakładać warstwę makaronu, na to pieczarki, cukinię, kurczaka i brokuła. Polać sosem śmietanowo-serowym.

    Piec w piekarniku 190 stopni przez 15 minut aż do zrumienienia. W zależności od rodzaju piekarnika czas może się wydłużyć lub skrócić.

Składniki
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 2 szklanki makaronu świderki
  • mała cukinia
  • mały brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g słodkiej śmietany
  • 100 g serka topionego
  • sól, pieprz
Składniki