Zapiekanka z ciasta francuskiego

Przepis dnia 2016-11-23
Zapiekanka z ciasta francuskiego
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KiniaiSeba
Ja ciasto francuskie kupuje gotowe, obecne w sklepach dostępne jest w całkiem dobrej jakości.

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 papryki: czerwona i żółta
  • 2 cebule
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 15 dkg startego żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła

Przygotowanie

  1. Mięso umyć i pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Jak mięso lekko się ze złoci dodać pokrojone warzywa: cebulę, paprykę i na końcu cukinię (jak jest młoda można jej nie obierać ze skórki). Jak warzywa zmiękną a część sosu odparuje dodajemy ulubione zioła - ja dodaje mieszankę ziół prowansalskich.

  2. Przygotowane mięso przekładam do naczynek do zapiekania, można zapiec także w jednym większym np. w formie do tarty. Na mięso równomiernie nakładam starty ser. Z ciasta wycinam prostokąty troszkę większe niż wierzch naczynek. Nakładam prostokąty z ciasta na mięso. Z reszty ciasta wycinam wąskie paski, którymi obklejam brzegi naczynek i za pomocą widelca sklejam je z nałożonym już ciastem, co również bardzo ładnie wygląda. Jeśli zostaje jeszcze ciasta można zwinąć z nich różyczki i umieścić na wierzchu zapiekanki. Ciasto należy lekko po nakłuwać widelcem i posmarować wodą.

  3. Zapiekanki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy je około 30 minut, aż ciasto się ze złoci.

  4. SMACZNEGO !!!

Składniki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 papryki: czerwona i żółta
  • 2 cebule
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 15 dkg startego żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła
Składniki