Zapiekanka z brukselki i tortelloni

Zapiekanka z brukselki i tortelloni
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Coś dla wielbicieli brukselki. Szybko i smacznie.

Składniki

  • 500 g brukselki
  • 400 g tortelloni z serem
  • 1 duża cebula
  • 1 l passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oleju
  • 400 g mielonej wieprzowiny (łopatka)
  • sól ziołowa
  • cukier

Przygotowanie

  1. Brukselkę oczyszczamy, gotujemy 10 min we wrzątku z dodatkiem cukru. Odcedzamy.

    Mięso mielone podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, cały czas mieszamy, by nie przywarło do dna. Zalewamy passatą pomidorową, do smaku doprawiamy solą ziołową i cukrem.

    W naczyniu żaroodpornym ( u nas foremka aluminiowa ) układamy tortelloni, posypujemy pokrojoną w piórka cebulą. Całość zalewamy sosem. Na wierzchu układamy brukselkę.

    Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez 45 min.

Komentarze do przepisu (3)

Futka 02 lutego 2016
Cudowna i niezwykle smaczna <3
GREGORHSPEED 03 lutego 2016
Dziękuję :*
BEATA1978 14 lutego 2016
Mniam :)
Składniki
  • 500 g brukselki
  • 400 g tortelloni z serem
  • 1 duża cebula
  • 1 l passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oleju
  • 400 g mielonej wieprzowiny (łopatka)
  • sól ziołowa
  • cukier
Składniki