Zapiekanka z brukselkami i pieczarkami

Zapiekanka z brukselkami i pieczarkami
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: luw78
Dość prosta do wykonania zapiekanka z brukselkami, które w tej postaci są w miarę przyjazne :)

Składniki

  • Pieczarki, 4 średnie szt.
  • Brukselki, 8 szt. świeżych lub mrożonych
  • Dowolny ugotowany makaron, ok. 70 g
  • Cebula, 1 mała szt. lub 1/2 większej
  • Jajko, 1 szt.
  • Olej, 2 łyżki
  • Maślanka naturalna, 2 łyżki
  • Musztarda, 2 łyżeczki
  • Mozzarella, 60 g
  • Suszone pomidory, 3 szt.
  • Przyprawy: pieprz, ostra papryka w proszku

Przygotowanie

  1. Umyte pieczarki kroimy w kawałki, cebulę w półplasterki. W rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, na rozgrzany wrzucamy pieczarki, cebulę i brukselki. Podsmażamy, a następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości (ok. 30 min).
    Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym olejem.

  2. Do naczynia wykładamy makaron (ja użyłam żytniego, świderków), na to kładziemy uduszone pieczarki z cebulą i brukselkami. Suszone pomidory kroimy w kawałeczki. W miseczce bełtamy jajko z maślanką i musztardą, dodajemy do tego przyprawy i pomidory suszone i zalewamy tą masą to, co już mamy w naczyniu żaroodpornym. Mozzarellę kroimy w kawałki i posypujemy na wierzch dania.
    Zapiekamy potrawę ok. 15 min. w temp. 200 st. C.
    Brukselki mają specyficzny smak, nie każdemu pasuje, ale w tej zapiekankę są dość dobrze "przyswajalne". Polecam :D

Składniki
  • Pieczarki, 4 średnie szt.
  • Brukselki, 8 szt. świeżych lub mrożonych
  • Dowolny ugotowany makaron, ok. 70 g
  • Cebula, 1 mała szt. lub 1/2 większej
  • Jajko, 1 szt.
  • Olej, 2 łyżki
  • Maślanka naturalna, 2 łyżki
  • Musztarda, 2 łyżeczki
  • Mozzarella, 60 g
  • Suszone pomidory, 3 szt.
  • Przyprawy: pieprz, ostra papryka w proszku
Składniki