Zapiekanka z batatów

Zapiekanka z batatów
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Przepyszna, sycąca, bezmięsna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Dla mnie jako danie główne, dla innych jako dodatek do obiadu.

Składniki

  • 6 średniej wielkości słodkich ziemniaków
  • 2 cebulki
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, papryka
  • świeże zioła: oregano, tymianek, może być pietruszka
  • mleko 1/ 8 szklanki
  • śmietana 1/ 8 szklanki

Przygotowanie

  1. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Obierz słodkie ziemniaki i pokrój w cieniutkie plastry, cebulę również pokrój w plastry, czosnek posiekaj.

  2. Plasterki ziemniaków ustaw w naczyniu ( jak na zdjęciu). Plasterki cebuli włóż pomiędzy ziemniaki, najlepiej tak, żeby nie wystawały, ponieważ podczas pieczenia cebula szybko się przypala. Posiekany czosnek włóż w wolne miejsca pomiędzy plasterkami ziemniaków.

  3. Posmaruj masłem, najlepiej pędzelkiem, polej oliwą. W kubeczku wymieszaj widelcem mleko i śmietanę, polej po ziemniakach. Posyp świeżymi ziołami i przyprawami. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni godzinę lub do momentu gdy skórka będzie przyrumieniona. Smacznego!

Komentarze do przepisu (5)

Maudie 08 stycznia 2018
Uwielbiam bataty!Dla mnie również taka zapiekanka może być daniem głównym:)Pycha!
GREGORHSPEED 08 stycznia 2018
Brzmi niezwykle apetycznie <3
kucharka-amatorka 09 stycznia 2018
Podoba mi się Twój przepis. Lubię bezmięsne dania. Serdecznie pozdrawiam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 średniej wielkości słodkich ziemniaków
  • 2 cebulki
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, papryka
  • świeże zioła: oregano, tymianek, może być pietruszka
  • mleko 1/ 8 szklanki
  • śmietana 1/ 8 szklanki
Składniki