Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Można użyć dowolnych ulubionych warzyw.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Składniki
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w plastry, ugotowałam je w osolonej wodzie z obraną i pokrojoną marchewką. Pierwsza warstwę ułożyłam w naczyniu do zapiekania- wysmarowanym olejem. I tak ułożyłam dwie warstwy ziemniaków z marchewką. Rozkłóciłam jaja ze śmietana i pokrojonym szpinakiem, dodałam sól i pieprz i ser żółty i zioła prowansalskie. Połowę masy wylałam na ziemniaki.
Ugotowałam pokrojonego w grube plastry pora w lekko osolonej wodzie z dodatkiem gałki muszkatołowej. Usmażyłam na patelni cebulę a później dodałam pieczarki i cukinie. Pora ułożyłam wzdłuż naczynia do zapiekania a pieczarki z cukinia ułożyłam po środku. Ułożyłam ostatnią warstwę ziemniaków i zalałam resztą masy. Aby zapiekanki warzywne były smaczne potrzebna jest baza- np ziemniaki, sos wypełniający np- jaja ze śmietaną zioła i coś o smaku umami - jak pieczarki. Żeby danie było pełnowartościowe można dodać drobno pokrojony szpinak lub jarmuż.
Moja zapiekanka wyszła trochę za pełna wiec wstawiłam ja do blaszki wyłożonej papierem- na wszelki wypadek. Piekłam ją najpierw w 190 stopniach przez 15 minut a potem 45 minut w 175 stopniach. Przykryłam ją papierem do pieczenia aby się nie spaliła, na 15 minut przed końcem zdjęłam papier aby się przyrumieniła.
Bardzo udana kompozycja! zajadaliśmy się ze smakiem! Smacznego :)