Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka wiejska z kurczakiem i pigwą 5 zł"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1023
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1183
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12046
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1023
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1183
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12046
Składniki
Na suchej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek.
Ziemniaki, marchew, czosnek i pigwę obierz ze skóry. Potnij na mniejsze kawałki razem z podudziami kurczaka (ze skórką).
Ułóż je w dużym naczyniu żaroodpornym. Oprósz delikatnie solą, pieprzem i rozmarynem. Umieść również liście laurowe i podsmażony boczek. Polej całość wytopionym tłuszczem z patelni oraz niewielką ilością oleju.
Przykryj naczynie pokrywą i wstaw na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Mniej więcej 10 minut przed wyjęciem zdejmij pokrywkę, by skórka się przypiekła.
Czas przygotowania: 80 min . Ilość kalorii na 1 porcję: 400. Stopień trudności: średnie.Źródło: Telemax