Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prezentowany przeze mnie przepis jest prostym sposobem na aromatyczny, smaczny i sycący obiad.
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 205
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 170
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 395
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1860
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 33
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 205
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 170
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 395
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1860
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 33
Składniki
Nasze danie zaczynamy od namoczenia garści suszonych grzybów, które odstawiamy na noc. Następnego dnia zaczynamy przygotowanie od ugotowania kaszy gryczanej z dodatkiem kostki rosołowej. W tym czasie myjemy i oczyszczamy wątróbkę, a następnie podsmażamy ją na odrobinie oleju. Na drugiej patelni smażymy pokrojoną cebulkę, a gdy ta się zarumieni, dodajemy odsączone grzyby i dusimy przez chwilę. Następnie do duszącej się cebulki i grzybów, dodajemy usmażoną wątróbkę, doprawiamy solą i jeszcze przez chwilę dusimy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy ugotowaną kaszę gryczaną, garść suszonych śliwek, podduszoną wątróbkę, grzybki i cebulkę z patelni oraz doprawiamy suszonym tymiankiem i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy i podlewamy wodą z suszonych grzybów. Na koniec posypujemy wszystko startym serem Mozzarella. Następnie wkładamy naszą potrawę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 20 minut (nie przykrywany naszej zapiekanki podczas pieczenia).
Na sam koniec posypujemy zapiekankę świeżym oregano lub też innymi ziołami: bazylią, majerankiem lub tymiankiem. Życzę smacznego!