Zapiekanka wiejska z grzybami i boczkiem

Zapiekanka wiejska z grzybami i boczkiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: dagita
Zapiekanka wiejska z grzybami, boczkiem, kapusta i ziemniakami. Pycha!

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 0,5 małej główki kapusty
  • 300 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 garście grzybów suszonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 g sera żółtego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, majeranek

Przygotowanie

  1. Grzyby na noc wrzucamy do wody, a następnego dnia gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane grzyby odcedzamy i drobno kroimy. Wody z gotowania nie wylewamy!
    Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie studzimy i kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm.
    Kapustę drobno siekamy a cebulę kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni razem z cebulką na rumiano. Następnie dodajemy kapustę, liście laurowe, koncentrat pomidorowy oraz pół szklanki wody z gotowania grzybów. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 10 min, aż kapusta będzie miękka.

  2. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków, które posypujemy odrobiną tymianku i rozmarynu. Na ziemniaki wykładamy kapustę i przykrywamy resztą ziemniaków, które znów posypujemy tymiankiem i rozmarynem. Ziemniaki posypujemy połową startego na grubych oczkach sera. Zapiekamy w 180 stopniach przez 30 min. 5 min. przed wyjęciem posypujemy wierzch pozostałym startym serem. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

taura 22 lipca 2014
Och, wprosiłabym się na takie jedzonko!
Konto usunięte 22 lipca 2014
Uwielbiam takie smaki, wygląda obłędnie :)
Składniki
  • 600 g ziemniaków
  • 0,5 małej główki kapusty
  • 300 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 garście grzybów suszonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 g sera żółtego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, majeranek
Składniki