Zapiekanka wiejska

Zapiekanka wiejska
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Zapiekanka wiejska (Cottage pie) jest bardzo popularna w kuchni angielskiej. Zapiekanka składa się z 2 warstw: na spodzie potrawka mięsno - warzywna (wołowina z cebulą, marchewką i innymi warzywami i przyprawami) oraz na górze puree ziemniaczane. Po zapieczeniu wierzchnia warstwa robi się rumiana i chrupiąca. Podobną zapiekanką jest zapiekanka pasterska (Shepherd's pie), w której zamiast wołowiny używa się jagnięciny. Serdecznie polecam, danie smaczne, aromatyczne i sycące!

Składniki

  • Na puree ziemniaczane:
  • 600g ziemniaków
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki mleka (lub gęstej śmietany)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • Na masę mięsno - warzywną:
  • 200g mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pieczarki
  • 2 marchewki
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • pół szklanki bulionu wołowego
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, łyżka sosu Worcester
  • 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Puree: ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, tłuczemy z masłem, mlekiem i przyprawami na gładkie puree.

  2. Masa mięsno - warzywna: czosnek i cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Marchew w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso i smażymy, aż straci czerwony kolor. Następnie dodajemy marchew i pieczarki i smażymy razem kilka minut. Wlewamy bulion, wino, przecier, przyprawiamy ziołami, solą, pieprzem i dusimy, aż warzywa zmiękną i sos się zagęści.

  3. Gotową potrawkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na masie mięsno - warzywnej rozsmarowujemy puree. Widelcem robimy na masie wzorki, całość posypujemy parmezanem. Zapiekamy około 20-30 minut (do zrumienienia ziemniaków) w 180 stopniach.

Komentarze do przepisu (6)

illonaw26 11 lipca 2012
Właśnie się zastanawiałam co by tu zrobić na obiad z miesem mielonym- a tu prosze gotowe rozwiązanie:)
junisa3 11 lipca 2012
fajny pomysl
Konto usunięte 11 lipca 2012
Patusia super pomysl na obiad w wydaniu 2 w 1 .Mysle ze jak zrobie z plasterkami ziemniakow a nie z puree to... Czytaj całość »
Patusia super pomysl na obiad w wydaniu 2 w 1 .Mysle ze jak zrobie z plasterkami ziemniakow a nie z puree to zapiekanka nie straci na smaku ...5..:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Na puree ziemniaczane:
  • 600g ziemniaków
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki mleka (lub gęstej śmietany)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • Na masę mięsno - warzywną:
  • 200g mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pieczarki
  • 2 marchewki
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • pół szklanki bulionu wołowego
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, łyżka sosu Worcester
  • 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie)
Składniki