Zapiekanka wiejska

Zapiekanka wiejska
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ziemniaki, cebula i kiełbasa a to wszystko w pysznej, treściwej i sycącej wiejskiej zapiekance:). Całości dopełnia pyszny śmietanowo-jajeczny sos.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 300g kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 250ml śmietany 18%
  • 2 jajka L
  • 150g żółtego sera
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy, kroimy na talarki.

  2. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Koperek siekamy.

  3. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, cebulę, kiełbasę, kukurydzę i koperek. W drugiej misce mieszamy dokładnie śmietanę, jajka, starty na tarce ser i przyprawy. Sosem zalewamy zapiekankę, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 30 minut, do zarumienienia.

Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 300g kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 250ml śmietany 18%
  • 2 jajka L
  • 150g żółtego sera
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej
Składniki