Zapiekanka warzywna z boczkiem

Zapiekanka warzywna z boczkiem
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: wmk
Polecam, zapiekanka jest bardzo smaczna i pożywna. W sam raz na jednodaniowy, pyszny obiad lub kolację ze znajomymi.

Składniki

  • 2 ziemniaki
  • 100g wędzonej słoniny
  • 500g chudego, świeżego boczku
  • 2 małe cukinie
  • 4 małe marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 por, średni
  • 200g smalcu
  • 1/4 główki, małej białej kapusty
  • parę gałązek jarmużu
  • natka pietruszki, świeży koper, szczypiorek (obcjonalnie), ja dodaję
  • 300g sera żółtego
  • sól ziołowa, pieprz, papryka słodka do smaku
  • zioła i przyprawy można dodać w/g uznania np.: zioła prowansalskie, rozmaryn, kminek, cząber itp.

Przygotowanie

  1. Boczek myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w cieńkie plasterki.
    Na patelnię dajemy 100g smalcu, wrzucamy pokrojony boczek i w krążki, por. Podsmażamy i odstawiamy.

  2. Wszystkie warzywa czyścimy, myjemy i kroimy w odpowiednie kawałki.
    Ścianki naczynia żaroodpornego smarujemy resztą smalcu i po kolei układamy warstwami składniki.
    Najpierw pokrojone w plasterki ziemniaki i marchewkę, następnie boczek z porem, kapustę białą, koper.
    Tak na przemian do samej góry i zakańczamy ziemniakami.

  3. Każdą warstwę posypuję solą ziołową, (lub odpowiadającymi przyprawami) pieprzem i papryką słodką.
    Na ziemniaki układam plasterki wędzonej słoniny, ścieram ser żółty na dużych oczkach, posypuję szczypiorkiem i gotowe.

  4. Do piekarnika wstawiam naczynie żaroodporne z przykryciem i piekę w temperaturze 200°C przez ok. 2 godziny (do miękkości).
    Po tym czasie wystawiam, posypuję natką pietruszki i potrawa jest gotowa do konsumpcji.

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 29 października
Pyszna zapiekanka:)
wmk 29 października
Dziękuję, a jest jak piszesz, no i na jesień, jak znalazł.
Składniki
  • 2 ziemniaki
  • 100g wędzonej słoniny
  • 500g chudego, świeżego boczku
  • 2 małe cukinie
  • 4 małe marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 por, średni
  • 200g smalcu
  • 1/4 główki, małej białej kapusty
  • parę gałązek jarmużu
  • natka pietruszki, świeży koper, szczypiorek (obcjonalnie), ja dodaję
  • 300g sera żółtego
  • sól ziołowa, pieprz, papryka słodka do smaku
  • zioła i przyprawy można dodać w/g uznania np.: zioła prowansalskie, rozmaryn, kminek, cząber itp.
Składniki