Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudziła się Wam tradycyjna ryba w panierce? Zapraszam na pyszną zapiekankę:)
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 25
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 59
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 2004
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 25
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 59
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 2004
Składniki
Rybę doprawiamy solą i pieprzem, kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w mące i obsmażamy na odrobinie tłuszczu. Brokuła gotujemy al dente. UWAGA! Wody z gotowania brokuła nie wylewamy - przyda się do sosu. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki i rozdzielamy na pojedyncze piórka.
Przygotowujemy sos: masło rozrabiamy w garnku, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy mleko i śmietankę i dalej mieszamy. Dolewamy tyle wody z gotowania brokuła, by sos przybrał konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy serki topione i mieszamy, aż się rozpuszczą. Czosnek przeciskamy przez prasę, doprawiamy do smaku.
W naczyniu żaroodpornym wykładamy ryż, mieszamy z połową sosu, na to układamy rybę, następnie cebulę i brokuła. Zalewamy wszystko sosem i rozprowadzamy, by dobrze pokrył wierzch zapiekanki. Pieczemy ok 30 min w temp 190 st. C. Smacznego!