Zapiekanka ryżowa z sosem serowym

Zapiekanka ryżowa z sosem serowym
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Znudziła się Wam tradycyjna ryba w panierce? Zapraszam na pyszną zapiekankę:)

Składniki

  • 2 woreczki ryżu (ugotowanego al dente)
  • 2 filety rybne po 30 cm każdy (u mnie miruna, ale może być każda inna ryba)
  • 1 brokuł
  • 2 cebule
  • Składniki na sos:
  • 100 g masła
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 1 szkl zimnego mleka
  • 1 szkl słodkiej śmietanki 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g serka topionego gouda
  • Sól, pieprz
  • Mąka do obtaczania ryby

Przygotowanie

  1. Rybę doprawiamy solą i pieprzem, kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w mące i obsmażamy na odrobinie tłuszczu. Brokuła gotujemy al dente. UWAGA! Wody z gotowania brokuła nie wylewamy - przyda się do sosu. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki i rozdzielamy na pojedyncze piórka.

  2. Przygotowujemy sos: masło rozrabiamy w garnku, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy mleko i śmietankę i dalej mieszamy. Dolewamy tyle wody z gotowania brokuła, by sos przybrał konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy serki topione i mieszamy, aż się rozpuszczą. Czosnek przeciskamy przez prasę, doprawiamy do smaku.

  3. W naczyniu żaroodpornym wykładamy ryż, mieszamy z połową sosu, na to układamy rybę, następnie cebulę i brokuła. Zalewamy wszystko sosem i rozprowadzamy, by dobrze pokrył wierzch zapiekanki. Pieczemy ok 30 min w temp 190 st. C. Smacznego!

Składniki
  • 2 woreczki ryżu (ugotowanego al dente)
  • 2 filety rybne po 30 cm każdy (u mnie miruna, ale może być każda inna ryba)
  • 1 brokuł
  • 2 cebule
  • Składniki na sos:
  • 100 g masła
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 1 szkl zimnego mleka
  • 1 szkl słodkiej śmietanki 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g serka topionego gouda
  • Sól, pieprz
  • Mąka do obtaczania ryby
Składniki