Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i pomidorami"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 106
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 37
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 422
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 106
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 37
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 422
Składniki
Ryż przepłucz na sicie, przełóż do garnka, zalej 2 szklankami wody. Ugotuj z dodatkiem soli do miękkości (18 min). Marchewki oczyść, pokrój w plasterki, zblanszuj w osolonym wrzątku, odlej i osącz.
Dymki oczyść, posiekaj razem ze szczypiorkiem. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, przesmaż białe części dymki. Dodaj pieczarki, smaż razem jeszcze kilka minut.
Pomidory lekko rozdrobnij. Wlej na patelnię z dymką i pieczarkami. Dopraw solą i pieprzem. Boczek i ser pokrój w plastry. Formę do zapiekania posmaruj olejem.
Warstwami układaj ryż, osączoną kukurydzę i marchewkę, sos pomidorowo-pieczarkowy, szczypior z dymki oraz boczek. Przykryj serem. Piecz 20 min w 180 st. Udekoruj natką.Źródło: Świat kobiety