Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszna i prosta zapiekanka.

Składniki

  • 200 g ryżu
  • 250 g pieczarek
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
  • cebula
  • puszka kukurydzy
  • 200 g tartego żółtego sera
  • pęczek natki pietruszki
  • mielona kozieradka (1 łyżeczka)
  • 125 ml mleka
  • jajko
  • sól ,pieprz

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy al dente.
    Cebulę kroimy w kostkę i razem z mięsem mielonym smażymy na rozgrzanym tłuszczu ,widelcem rozbijając grudki.
    Pieczarki oczyszczamy ,kroimy w plasterki ,dodajemy do mięsa i dalej smażymy ok. 10-15 min. Studzimy. Dodajemy kukurydzę osączoną z zalewy ,posiekaną natkę oraz 150 g sera żółtego. Mleko mieszamy z jajkiem i dodajemy do całości ,dokładnie mieszamy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i mieloną kozieradką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego ,posypujemy resztą sera. Zapiekamy 15 min pod przykryciem w temperaturze 200°C ,następnie odkrywamy i zapiekamy jeszcze 10 min.

Składniki
  • 200 g ryżu
  • 250 g pieczarek
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
  • cebula
  • puszka kukurydzy
  • 200 g tartego żółtego sera
  • pęczek natki pietruszki
  • mielona kozieradka (1 łyżeczka)
  • 125 ml mleka
  • jajko
  • sól ,pieprz
Składniki