Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na zapiekankę ryżowa z kurczakiem i warzywami.
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 178
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 178
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Składniki
Filet z kurczaka pokroić w kostkę posypać przyprawą. Na oleju podsmażyć, posiekaną cebule, gdy cebula już się zarumieni dodać doprawionego kurczaka. Wszystko razem smażyć, aż kurczak będzie miękki. Ryż ugotować według wskazówki na opakowaniu.
Paprykę pokroić w kostkę, ogórki obrać ze skórki i również pokroić na grubszą kostkę, odcedzić z nadmiaru soku (ogórki zawsze po pokrojeniu puszczają sok). Kukurydzę odcedzić z zalewy dodać do pozostałych warzyw. Keczup wymieszać z majonezem doprawić sola i pieprzem oraz ostrą papryką.
Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy ugotowany ryż, na ryż dajemy 1/2 sosu, na to wykładamy przestudzonego kurczaka z cebulką. Na kurczaka ponownie wykładamy sos oraz warzywa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 35-40 minut. Po upieczeniu przed podaniem posypać zieloną pietruszką.