Zapiekanka ryżowa z kiełbasą i warzywami

Zapiekanka ryżowa z kiełbasą i warzywami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: catha
Zapiekanka z tego co miałam pod ręką, czyli ryż, kiełbaska i warzywa.Szybko się robi, pachnie obłędnie i przede wszystkim dobrze smakuje. Składniki można modyfikować, w zależności od tego co akurat znajdziemy w lodówce. I to jest w tym najfajniejsze.

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • słoik małego koncentratu pomidorowego (80 g)
  • kilka kiebasek - u mnie 4 mini białe i 1 podwawelska
  • 1 czerwona cebula
  • kawałek żółtego sera
  • kapusta pekińska - opcjonalnie - mały kawałek podzielony na ćwiartki
  • sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, słodka papryka, zioła prowansalskie
  • 3 łyżki oliwy
  • pomidorki koktajlowe
  • koperek

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, nie przegotować. Odcedzić. Dodać koncentrat pomidorowy, dobrze doprawić pieprzem, słodką papryką i wymieszać. Rozłożyć równomiernie na dnie naczynia do zapiekania.

  2. Cebulę pokroić w krążki, kiełbasę ponacinać i pokroić na mniejsze kawałki. Na ryżu poukładać kiełbaski, cebulę, pokrojone na połówki pomidorki.Posypać połową startego sera. Kawałki kapusty pekińskiej oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem i polać oliwą ( u mnie ostra z papryką i czosnkiem). Ułożyć na wierzchu. Piec w piekarniku w 180 stopniach około 25 minut, pod koniec posypać jeszcze wszystko pozostałym serem i zapiekać tylko do jego rozpuszczenia. Podawać udekorowane świeżymi pomidorkami i koperkiem.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 02 sierpnia
Pyszotka:)
Składniki
  • 1 szklanka ryżu
  • słoik małego koncentratu pomidorowego (80 g)
  • kilka kiebasek - u mnie 4 mini białe i 1 podwawelska
  • 1 czerwona cebula
  • kawałek żółtego sera
  • kapusta pekińska - opcjonalnie - mały kawałek podzielony na ćwiartki
  • sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, słodka papryka, zioła prowansalskie
  • 3 łyżki oliwy
  • pomidorki koktajlowe
  • koperek
Składniki