Zapiekanka rybna z ziemniakami

Zapiekanka rybna z ziemniakami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: dagita
Zdecydowanie moja najlepsza zapiekanka. Długo chodziła mi po głowie i szkoda że dopiero teraz ją zrobiłam. Na pewno powtórzę ją jeszcze nie raz :)

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 2 filety dorsza
  • 300 g pieczarek
  • por
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 150 g sera żółtego
  • sok z połowy cytryny
  • 250 g śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • olej
  • oregano, tymianek, bazylia
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Pora kroimy w piórka, pieczarki w plasterki a paprykę w kostkę. Na odrobienie oleju podsmażamy pora i dodajemy do niego pieczarki i dusimy razem aż woda odparuje. Patelnię zestawiamy z ognia, dodajemy paprykę, doprawiamy do smaku i całość mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

  2. Filety rybne rozmrażamy i dzielimy na mniejsze części a tak że solimy. Na druga patelnię wlewamy pół szklanki wody oraz sok z połowy cytryny i zagotowujemy. Następnie wkładamy kawałki ryby i gotujemy ok. 10 minut. W połowie czasu obracamy rybę. Osączamy z nadmiaru wody na papierowym ręczniku.

  3. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju. Na dnie układamy połowę ziemniaków pokrojonych w plasterki grubości ok. 0,5 cm i posypujemy ziołami. Na ziemniaki wykładamy połowę pieczarek a następnie rybę podzieloną na mniejsze części. Następnie wykładamy resztę pieczarek i przykrywamy plasterkami ziemniaków, które także posypujemy ziołami. Ziemniaki posypujemy serem startym na dużych oczkach tarki. Całość polewamy śmietaną wymieszaną dokładnie z jajkami, ziołami oraz doprawioną solą i pieprzem. Zapiekankę pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 31 sierpnia 2018
Swietna zapiekanka- chetnie bym zjadla!
Składniki
  • 700 g ziemniaków
  • 2 filety dorsza
  • 300 g pieczarek
  • por
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 150 g sera żółtego
  • sok z połowy cytryny
  • 250 g śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • olej
  • oregano, tymianek, bazylia
  • sól, pieprz
Składniki