Zapiekanka rybna z ryżem i sosem pieczarkowym

Zapiekanka rybna z ryżem i sosem pieczarkowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Propozycja na pyszny obiad - zapiekanka z ryżu, mintaja z sosem pieczarkowym i tartym serem, może być dowolna ryba, zachęcam do wypróbowania :-)

Składniki

  • 500 g filetów rybnych (mintaj, morszczuk, łosoś)
  • 150 g ryżu
  • 250 g pieczarek
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150 g tartego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Ugotować ryż. Rybę pokroić w grube paski i usmażyć na patelni z dodatkiem soku z cytryny, soli, pieprzu i przeciśniętego czosnku (czosnek można pominąć jak ktoś nie lubi). Następnie do ryby na patelni wsypać ugotowany ryż i delikatnie wymieszać. Pokrojone pieczarki usmażyć i doprawić, na koniec wlać kremówkę, zagęścić mąką ziemniaczaną i chwilę dusić. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć ryż z rybą, zalać sosem pieczarkowym i posypać tartym serem. Zapiec w piekarniku do zrumienienia sera. Polecam to pyszne i sycące danie.

    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (1)

Kulinarne_Kombinacje 06 lutego 2020
Pycha, uwielbiam takie szybkie zapiekanki
Składniki
  • 500 g filetów rybnych (mintaj, morszczuk, łosoś)
  • 150 g ryżu
  • 250 g pieczarek
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150 g tartego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Składniki