Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uproszczona i szybsza wersja klasycznych gołąbków, ale równie smaczna
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 331
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 331
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Składniki
Kapustę drobno siekamy, sparzamy ją gorącą wodą i odcedzamy. Ryż gotujemy 5 minut krócej, niż jest to podane na opakowaniu. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy ją. W misce mieszamy mięso mielone z ryżem, cebulą i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.Kapustę drobno siekamy, sparzamy ją gorącą wodą i odcedzamy. Ryż gotujemy 5 minut krócej, niż jest to podane na opakowaniu. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy ją. W misce mieszamy mięso mielone z ryżem, cebulą i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy ok. 1 szklanką bulionu. Na wierzch zapiekanki układamy kilka liści kapusty, aby zapiekanka nie wyschła podczas pieczenia. Pieczemy ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Zapiekankę można podawać z sosem pomidorowym, grzybowym, pieczeniowym, etc.