Zapiekanka "Gołąbek"

Przepis dnia 2016-04-16
Zapiekanka Gołąbek
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Uproszczona i szybsza wersja klasycznych gołąbków, ale równie smaczna

Składniki

  • Mięso mielone 500 gram
  • Ryż 2 torebki
  • Jajko 1 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Bulion 1 szklanka
  • Kapusta 0,5 główki (ok. 600 gram)
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno siekamy, sparzamy ją gorącą wodą i odcedzamy. Ryż gotujemy 5 minut krócej, niż jest to podane na opakowaniu. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy ją. W misce mieszamy mięso mielone z ryżem, cebulą i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.Kapustę drobno siekamy, sparzamy ją gorącą wodą i odcedzamy. Ryż gotujemy 5 minut krócej, niż jest to podane na opakowaniu. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy ją. W misce mieszamy mięso mielone z ryżem, cebulą i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

  2. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy ok. 1 szklanką bulionu. Na wierzch zapiekanki układamy kilka liści kapusty, aby zapiekanka nie wyschła podczas pieczenia. Pieczemy ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
    Zapiekankę można podawać z sosem pomidorowym, grzybowym, pieczeniowym, etc.

Komentarze do przepisu (4)

Futka 08 kwietnia 2016
Świetny i smakowity pomysł na gołąbkową zapiekankę :D
GREGORHSPEED 08 kwietnia 2016
Ależ smaka mi narobiłaś <3 Pycha <3
izek 08 kwietnia 2016
Dziękuję:) A zapiekanka powstała z mojego lenistwa, bo nie chciało mi się zawijać tradycyjnych gołąbków :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mięso mielone 500 gram
  • Ryż 2 torebki
  • Jajko 1 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Bulion 1 szklanka
  • Kapusta 0,5 główki (ok. 600 gram)
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól
Składniki