Zapiekanka pieczarkowa z tuńczykiem na cieście francuskim

Zapiekanka pieczarkowa z tuńczykiem na cieście francuskim
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Smaczna i prosta w przygotowaniu zapiekanka, która może zastąpić tradycyjną pizzę. Pysznie smakuje na ciepło jak również na zimno.

Składniki

  • ciasto francuskie 1 op
  • pieczarki 40 dag
  • tuńczyk w oleju 1 puszka
  • kapary 2 łyżki
  • ser żółty 10 dag
  • masło 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos:
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • keczup 1 łyżka
  • olej 1 łyżka
  • zioła prowansalskie 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i podsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawimy do wystudzenia.
    Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem.
    Koncentrat pomidorowy mieszamy z keczupem, olejem i ziołami prowansalskimi.
    Ciasto francuskie rozwałkowujemy, układamy na blaszce i smarujemy przygotowanym sosem. Następnie układamy smażone pieczarki i odsączonego tuńczyka. Na całości układamy posiekane kapary i posypujemy startym żółtym serem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C. Pieczemy ok. 25 min - aż brzegi ciasta zrumienią się.
    Możemy podawać z keczupem.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 23 stycznia 2018
Robimy podobną, by nie powiedzieć, że prawie taką samą ;)
Super, pycha :D
Składniki
  • ciasto francuskie 1 op
  • pieczarki 40 dag
  • tuńczyk w oleju 1 puszka
  • kapary 2 łyżki
  • ser żółty 10 dag
  • masło 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos:
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • keczup 1 łyżka
  • olej 1 łyżka
  • zioła prowansalskie 1 łyżka
Składniki