Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta zapiekanka pastuszków to najlepszy sposób, aby cieszyć się smakiem ziemniaków o każdej porze roku. Dzięki takiemu przygotowaniu pozostają miękkie w środku i chrupiące na zewnętrz. Zapiekankę możesz serwować jako wegetariańskie danie główne, przystawkę lub element innej potrawy na bazie zróżnicowanych warzyw czy mięsa.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 246
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 177
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 246
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 177
Składniki
W małej miseczce połącz miękkie lub płynne masło i olej. Posmaruj dno okrągłej, ceramicznej foremki (ok.23 cm) odrobiną tej mieszanki. Młode ziemniaki dokładnie wyszoruj, a starsze obierz ze skórki. Ostrym nożem lub mandoliną pokrój je w bardzo cienkie plasterki. Używanie szatkownicy pozwoli zaoszczędzić dużo czasu. Jeśli używasz noża, odkładaj pokrojone ziemniaki do miski z zimną wodą. W przeciwnym wypadku ściemnieją i będą wyglądały mniej apetycznie. Wytrzyj plasterki warzyw za pomocą ręcznika kuchennego przed dalszą pracą. Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie krążki lub piórka.
Plasterki ziemniaków przekładaj do foremki i układaj je pionowo jedno za drugim. Co jakiś czas wkładaj kawałki cebulki. Zapiekankę posyp obficie solą i czarnym pieprzem, dodaj płatki czerwonej papryki, a całość polej pozostałą mieszanką masła i oleju.
Wstaw foremkę do pieca nagrzanego do 200°C i piecz około 1 godz. 15 minut. Po tym czasie obłóż zapiekankę świeżym tymiankiem i piecz jeszcze około 35 minut. Jeśli zapiekanka zbyt szybko się przypala, przykryj ją folią aluminiową (bądź pokrywą) lub/ przestaw piekarnik na funkcję dolnego pieczenia. Gotowa zapiekanka powinna być miękka w środku i lekko chrupiąca z zewnątrz. Wyjmij danie z piekarnika i podawaj na gorąco.