Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka genialna w swojej prostocie. Sycąca i przepyszna.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 47
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 738
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 92
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 211
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 47
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 738
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 92
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 211
Składniki
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki przeciskam przez praskę lub ugniatam tłuczkiem do ziemniaków. Dodaję mleko ok. 1/2 szklanki, łyżkę masła, pieprz i gałkę muszkatołową, wszystko razem mieszam do połączenia się składników. Masa ziemniaczana musi być luźniejsza niż normalne puree.
Na łyżce oliwy podsmażam cebulę, dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę razem smażę. Dodaję mięso mielone (może być wieprzowe) i przyprawiam solą i pieprzem. Gdy mięso się usmaży dodaję pomidory z puszki i wszystko razem dusze do momentu odparowania całej wody, pod koniec smażenia dodaję groszek z puszki i opcjonalnie ulubione zioła.
Do naczynia żaroodpornego przekładam mięso, na mięso układam plasterki żółtego sera, na ser przekładam ziemniaki i wyrównuję, można łyżką uformować falę. Zapiekam w 180 stopniach ok. 45 min. Przed podaniem posypuję koperkiem lub szczypiorkiem.