Zapiekanka pasterska

Przepis dnia 2014-03-25
Zapiekanka pasterska
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Przypomina trochę rybe po grecku, aksamitna w smaku.

Składniki

  • 500 dag mielonej wieprzowiny (łopatka)
  • duża marchew
  • 2 średnie cebule
  • kostka mięsna pieczeniowa
  • mały koncentrat pomidorowy
  • olej słonecznikowy
  • 5 ziemniaków
  • sól i pieprz
  • kilka łyżek mleka
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżka mąki
  • łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie

  1. W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę, doprawiamy mocno pieprzem, dolewamy trochę mleka, dodajemy masło i szczyptę gałki muszkatołowej i robimy pueree.

  2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni z dodatkiem oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso i podsmażamy. Następnie dosypujemy mąką i dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę i wkruszamy kostkę rosołową i mieszamy.

  3. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa. Dodajemy przecier pomidorowy i ocet balsamiczny, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy do momentu, aż sos się zredukuje.

  4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy na nie sos mięsny. Na górze rozsmarowujemy pueree.

  5. Pieczemy ok 20 min w temperaturze 180 stopni. Ja piekłam z termooobiegiem. Ziemniaki powinny się ściąć i lekko zarumienić.

  6. Dekorujemy pietruszką (jeśli oczywiście ją lubimy :P).

    Można podawać też ze śmietaną.

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 22 marca 2014
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki,Twoja bardzo mi przypadła do gustu, zabieram do książki
Konto usunięte 22 marca 2014
lubię zapiekanki
beeatka88 23 marca 2014
lubie tez zapiekanki.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 dag mielonej wieprzowiny (łopatka)
  • duża marchew
  • 2 średnie cebule
  • kostka mięsna pieczeniowa
  • mały koncentrat pomidorowy
  • olej słonecznikowy
  • 5 ziemniaków
  • sól i pieprz
  • kilka łyżek mleka
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżka mąki
  • łyżka octu balsamicznego
Składniki