Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka ogórkowa z szynką"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 23
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 154
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 355
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 81
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 23
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 154
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 355
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 81
Składniki
Ogórki umyć, osuszyć, obrać. Przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki, ugotować na półtwardo w wywarze, wyjąć.
Śmietanę dokładnie połączyć z mąką i wymieszać z gotującym się wywarem. Dodać ser, doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i ewentualnie solą.
Wysmarowane tłuszczem naczynie wyłożyć częścią szynki, wlać sos, przełożyć ziemniaki i ogórki, ułożyć na wierzchu resztę szynki. Zapiekać w nagrzanym do 200oC piekarniku ok. 30 minut. Udekorować koperkiem.
ok. 45 minut
Jeśli lubimy pikantne smaki, warto do sosu śmietanowego dodać przeciśnięty czosnek lub kilka kropli chili.Źródło: Twoje Imperium