Zapiekanka naleśnikowa

Zapiekanka naleśnikowa
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
O smaku pizzy

Składniki

  • Składnkiki na ciasto naleśnikowe na 14 małych naleśników
  • Szklanka mąki, 2 szklanki wody, jajo, szcypta soli, olej do smażenia
  • Składniki na farsz:
  • Tuńczyk
  • Pieczarki 10 szt
  • Cebula
  • cukinia pół
  • 200g sera cammembert
  • ser żółty
  • sos pomidorowy 400 ml
  • Zioła prowansalskie, sól i pieprz
  • do dekoracji- pomidorki koktajlowe, mogą byc oliwki

Przygotowanie

  1. Z rzadkiego ciasta naleśnikowego usmażyłam cieniutkie i małe naleśniki na patelni 18cm.

    Sos pomidorowy wymieszałam z ziołami prowansalskimi, doprawiłam go solą i pieprzem.

    Na patelni podsmażyłam pokrojona w kostkę cebulę a potem dodałam pokrojoną cukinię i pieczarki, smażyłam do miękkości i zrumienienia. Na sam koniec doprawiłam solą i pieprzem.

    Formę do zapiekania wysmarowałam olejem. Każdy naleśnik posmarowałam sosem pomidorowym, i nałożyłam farsz, smażone pieczarki z cukinią, trochę tuńczyka i ser camembert. Można użyć dowolnego sera, ale z reguły mieszanki lepiej się komponują.

  2. Ułożyłam warstwę naleśników, polałam je cienko sosem pomidorowym, potem ułożyłam druga warstwę i posypałam zapiekankę startym żółtym serem.

  3. Zapiekanka trafiła do piekarnika, można ja zapiekać tylko do czasu roztopienia sera 20 minut w 180 stopniach lub 45, do czasu gdy brzegi zapiekanki będą mocniej przypieczone.



Komentarze do przepisu (23)

Nevermore 20 listopada 2018
Chrum, chrum, chrum, pycha, pycha :D
kucharka-amatorka 21 listopada 2018
Chyba zrobię to cudo na dzisiejszy obiad.
bryssska 21 listopada 2018
Świetne nadzienie, w całości musiały smakować bosko ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składnkiki na ciasto naleśnikowe na 14 małych naleśników
  • Szklanka mąki, 2 szklanki wody, jajo, szcypta soli, olej do smażenia
  • Składniki na farsz:
  • Tuńczyk
  • Pieczarki 10 szt
  • Cebula
  • cukinia pół
  • 200g sera cammembert
  • ser żółty
  • sos pomidorowy 400 ml
  • Zioła prowansalskie, sól i pieprz
  • do dekoracji- pomidorki koktajlowe, mogą byc oliwki
Składniki