Na niewielkiej ilości oleju zeszklić posiekaną cebulę. Dodać mięso mielone. Przyprawić solą i pieprzem.
Dodać przecier pomidorowy.
Kostkę bulionową rozpuścić w 1/2 szkl.gorącej wody. Wlać do mięsa.
Dusić do momentu wyparowania większości wody.
Mięso przełożyć do formy żaroodpornej.
Pomidory sparzyć. Zdjąć skórkę. Pokroić w plasterki. Ułożyć na mięso. Przyprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki ugotować z łyżką soli.
Jeszcze ciepłe zblendować.
Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do ziemniaków. Dokładnie wymieszać.
Puree wyłożyć na pomidory.
Wstawić do piekarnika na ok 30 min w temp.200 st.
Gotową zapiekankę posypać posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze do przepisu (1)