Zapiekanka mięsno-warzywna

Zapiekanka mięsno-warzywna
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Obiad w jednym naczyniu. Jest aromatyczny i bardzo smaczny. Polecam.

Składniki

  • 400 g mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki
  • 1/4 średniej główki kapusty
  • 2 papryki (różne kolory)
  • 4-5 ziemniaków
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pierz, papryka ostra i słodka

Przygotowanie

  1. Mięso umyć i pokroić na kawałki. Następnie podgotować w osolonej wodzie jakieś 30 minut.
    Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Potem układać kolejne warstwy. Najpierw poszatkowaną kapustę. Lekko ją posolić. Potem umyte i pokrojone papryki. Plastry ziemniaków na wierzch, a na nie mięso. Kolejne warstwy przesypywać przyprawami. Całość skropić olejem. Zapiekałam pod przykryciem w 200 st. C 1 godzinę i 15 minut.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 04 października
Chetnie bym zjadla bo wyglada na bardzo smaczna!
kucharka-amatorka 04 października
Dziękuję.
Składniki
  • 400 g mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki
  • 1/4 średniej główki kapusty
  • 2 papryki (różne kolory)
  • 4-5 ziemniaków
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pierz, papryka ostra i słodka
Składniki