Zapiekanka mięsno - dyniowa

Zapiekanka mięsno - dyniowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Sposób na jesienny obiad inaczej.

Składniki

  • dynia hokkaido (ok. 600 - 800 g w zależności od wielkości naczynia)
  • 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego
  • opakowanie sera mozzarella w kulkach
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sól, pieprz, tymianek, oregano
  • olej/ oliwa do smażenia i smarowania naczynia

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażamy posiekany drobno czosnek i cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso, smażymy. Dodajemy krojone pomidory, przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu, pół łyżeczki tymianku i oregano, dusimy i czekamy aż troszkę odparuje.

  2. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Równomiernie wykładamy mięso. Na wierzchu rozsypujemy przekrojone na połówki kulki mozzarelli.

  3. Dynię kroimy w paski, układamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy delikatnie syropem klonowym. Posypujemy szczyptą oregano i tymianku.

  4. Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 min.

    Smacznego!

Składniki
  • dynia hokkaido (ok. 600 - 800 g w zależności od wielkości naczynia)
  • 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego
  • opakowanie sera mozzarella w kulkach
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sól, pieprz, tymianek, oregano
  • olej/ oliwa do smażenia i smarowania naczynia
Składniki