Zapiekanka mięsna z kaszą gryczaną i szpinakiem

Zapiekanka mięsna z kaszą gryczaną i szpinakiem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: eluchap
Prosty przepis na smaczne i sycące danie

Składniki

  • 750g mięsa wieprzowego bez kości np.szynka
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 150 g kaszy gryczanej
  • sól,pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła do szpinaku i kaszy
  • olej do smażenia
  • Sos: 4 łyżki śmietany 18%
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
  • sól,pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie

  1. 1.Mięso pokroić w plastry.Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na
    rozgrzanym oleju.
    2.Rozgrzać masło,wrzucić szpinak i dusić, aż do odparowania
    wody.Doprawić solą i pieprzem.
    3.Kaszę ugotować na sypko z odrobiną masła.
    4. Wszystkie składniki sosu połączyć razem.
    5.Naczynie do zapiekanie wysmarować tłuszczem.
    7.Do naczynia wkładać na przemian plaster mięsa,kasza gryczana, szpinak.
    8.Wierz polać sosem
    9.Włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40 minut.

Składniki
  • 750g mięsa wieprzowego bez kości np.szynka
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 150 g kaszy gryczanej
  • sól,pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła do szpinaku i kaszy
  • olej do smażenia
  • Sos: 4 łyżki śmietany 18%
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
  • sól,pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
Składniki