zapiekanka makaronowo- warzywna z kulkami miesnymi

Przepis dnia 2013-10-14
zapiekanka makaronowo- warzywna z kulkami miesnymi
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: anetaa26
Zapiekanki to jedna z najlepszych, wg mnie, propozycji na obiad. Mozliwosci ich komponowania sa nieograniczone, przy ich przygotowywaniumozna wykorzystac wiele produktow, ktore zostaly nam w niewielkich ilosciach- np. kilka pieczarek, jedna papryka czy garsc makaronu. W ten sposob nic sie nie marnuje, a my mamy pyszny, cieply obiadek na stole. Moja propozycja to zapiekanka z ciemnego makaronu, warzyw (u mnie papryka, cebula, marchewka i groszek), pieczarek i miesnych pulpecikow.

Składniki

  • 200 g ciemnego makaronu (mozna uzyc zwyklego)
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • garsc groszku (ja uzylam mrozonego)
  • 2 marchewki
  • natka pietruszki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • przyprawy (sol, pieprz)
  • na pulpeciki:
  • 200 g miesa mielonego
  • 1 jajko
  • pol cebuli
  • sol, pieprz, mielona papryka
  • 2-3 lyzki bulki tartej

Przygotowanie

  1. PULPECIKI: Mieso wymieszac z jajkiem, posiekana polowka cebuli, przyprawami i bulka tarta (masa nie moze lepic sie do rak- jesli sie lepi, nalezy dosypac bulki). Formowac male kulki (ja zrobilam je nieco wieksze niz orzech wloski). W garnku zagotowac wode, posolic ja, do gotujacej sie wody (na wolnym ogniu) wrzucac pulpeciki- gotowac mieso ok 10 minut. Wyjmowac pupety lyzka cedzakowa na talerz, wystudzic.

  2. Marchewki obrac i pokroic w plasterki. Ugotowac ja do miekkosci, razem z groszkiem, w posolonej wodzie. Odcedzic i ostudzic. Pieczarki pokroic w talarki i udusic na wodzie razem z pokrojona w piorka cebula. Makaron ugotowac al dente.
    Jajka ubic z sola i pieprzem, dodac mleko, wymieszac.

  3. Do duzej miski przelozyc makaron, marchew z groszkiem, uduszone z cebula pieczarki, pokrojona w paski papryke i posiekana natke pietruszki, dokladnie wymieszac. Calosc przelozyc do wysmarowanej tluszczem formy (u mnie okragla o srednicy 24 cm). Rownomiernie ulozyc pulpeciki, zalac masa mleczno- jajeczna. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30-40 minut (do zrumienienia).

Komentarze do przepisu (4)

Ewaaa 10 października 2013
świetna !
taura 10 października 2013
Lubię takie ekonomiczne dania :)
rosse 12 października 2013
Musi być pyszna,pięknie się prezentuje,paleta barw:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 g ciemnego makaronu (mozna uzyc zwyklego)
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • garsc groszku (ja uzylam mrozonego)
  • 2 marchewki
  • natka pietruszki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • przyprawy (sol, pieprz)
  • na pulpeciki:
  • 200 g miesa mielonego
  • 1 jajko
  • pol cebuli
  • sol, pieprz, mielona papryka
  • 2-3 lyzki bulki tartej
Składniki