Zapiekanka makaronowo- serowa

Zapiekanka makaronowo- serowa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Sycące i pożywne danie obiadowe lub gorąca kolacja.

Składniki

  • Makaron kolanka lub inny - 500 g
  • Filet z kurczaka - 1 szt.
  • Pieczarki - 25 dag
  • Ser mozzarella - 25 dag
  • Ser massdam - 25 dag
  • Mąka pszenna - 10 dag
  • Mleko - 1 litr
  • Masło - 100g
  • Przyprawa do makaronu - 2 łyżeczki
  • Przyprawa gyros
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszać z przyprawą do makaronu. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą gyros, usmażyć. Pieczarki obrać, pokroić, usmażyć. Sery zetrzeć na tarce o grubszych otworach z sera mozzarella odłożyć 1/3 do posypania.

  2. Przygotować sos: Masło rozpuścić dodać mąkę, podsmażać na wolnym ogniu 2 - 3 minuty , energicznie mieszając aby nie było grudek. Stopniowo dolewać mleka , mieszać cały czas aby powstał sos. Doprawić solą , pieprzem i gałką muszkatołową.

  3. Do sosu dodać pieczarki, sery, podsmażonego fileta, wymieszać. Makaron włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać połowę sosu, wymieszać.

  4. Przykryć drugą połową sosu.

  5. Posypać utartym serem.

  6. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić zapiekankę , piec do zrumienienia sera.

  7. Podzielić na porcje , podawać na gorąco.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 05 sierpnia
Pyszotka :)
marianna1289 05 sierpnia
Pyszna i bardzo pożywna polecam spróbować
Składniki
  • Makaron kolanka lub inny - 500 g
  • Filet z kurczaka - 1 szt.
  • Pieczarki - 25 dag
  • Ser mozzarella - 25 dag
  • Ser massdam - 25 dag
  • Mąka pszenna - 10 dag
  • Mleko - 1 litr
  • Masło - 100g
  • Przyprawa do makaronu - 2 łyżeczki
  • Przyprawa gyros
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Olej do smażenia
Składniki