Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron pełnoziarnisty, zapiekany z mięsem z indyka, pieczarkami i ziołami.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 44
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 72
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 44
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 72
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Składniki
Makaron ugotować al dente.
W rondlu rozgrzać 2-3 łyżki oleju i dodać cebulę pokrojoną w piórka. Smażyć, często mieszając, przez około 5 minut.
Mięso umyć, pokroić na nieduże plastry, dodać do cebuli i smażyć przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Pieczarki obrać, umyć i każdą przekroić na dwie lub cztery części, w zależności od ich wielkości.
Do smażącego się mięsa z cebulą dodać pieczarki, sól, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem tak długo, aż z pieczarek wypłynie woda.
Makaron wyłożyć na dnie naczynia do zapiekania. Nie ma potrzeby natłuszczać naczynia, ponieważ na dno spłynie sos, który ochroni potrawę przez przywieraniem do naczynia.
Mięso z pieczarkami wyjąć łyżką cedzakową i rozprowadzić na warstwie makaronu.
Do sosu, który pozostał po pieczarkach i indyku dodać sery i rozprowadzić je, podgrzewając sos.
Sosem polać przygotowywane danie.
Zapiekać po przykryciem, w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać posiekaną natką pietruszki.