Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Konkurencja dla zapiekanki makaronowej w proszku :) Taką właśnie zapiekankę, makaronową z szynką, możecie kupić w proszku. Tylko po co? Sami możecie zrobić zdrowszą i pyszniejszą. Zamiast proszku z torebki, wystarczy użyć jajka, śmietanki i przypraw.

Składniki

  • 250 g. makaronu rurki
  • 1 cebula
  • 250 g. pieczarek
  • 200 g. szynki wędzonej
  • 200 g. sera żółtego
  • 1 jajko
  • 250 ml śmietanki 18 % (w kartoniku)
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • zioła prowansalskie
  • czosnek granulowany
  • masło do smażenia

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente.
    Na patelni roztopić masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę.
    Chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną szynkę.
    Podsmażyć. Dodać drobno pokrojony czosnek. Smażyć jeszcze kilka minut.
    Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pieczarki z szynką
    i cebulą. Wymieszać.

  2. Do naczynia wbić jajko, dodać śmietanę i przyprawy, według uznania. Wymieszać.
    Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połowę sera dodać sosu śmietanowego.
    Wymieszać i wlać do makaronu. Ponownie wszystko wymieszać. Wierzch zapiekanki posypać resztą utartego sera.

  3. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni
    i piec 25 minut.

Składniki
  • 250 g. makaronu rurki
  • 1 cebula
  • 250 g. pieczarek
  • 200 g. szynki wędzonej
  • 200 g. sera żółtego
  • 1 jajko
  • 250 ml śmietanki 18 % (w kartoniku)
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • zioła prowansalskie
  • czosnek granulowany
  • masło do smażenia
Składniki