Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym

Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym to pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. Smakiem przypomina popularną lazanię, ale nie ma w niej mięsa mielonego a boczek i pieczarki. To taka nasza polska wersja tego włoskiego dania.

Składniki

  • 25 dkg makaronu świderki
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • 6 – 8 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1/3 szklanki wody
  • do 10 dkg żółtego sera
  • Bazylia
  • Cukier
  • Pieprz
  • Sól
  • Na sos beszamelowy:
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • Gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz,

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażyłam pokrojony w kostkę boczek i cebulę, dodałam pokrojone w plastry pieczarki i smażyłam kilka minut do momentu aż pieczarki zmniejszyły swoją objętość. Dodałam pokrojony w plasterki czosnek i zalałam przecierem pomidorowym. Chwilkę dusiłam. Dolałam wodę i przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Delikatnie oprószyłam suszoną bazylią.
    Wymieszałam sos z makaronem i przełożyłam do naczynia do zapiekania.

  2. Zrobiłam sos beszamelowy.
    W rondelku rozpuściłam masło i wsypałam mąkę. Wymieszałam rózgą kuchenną i dolewałam stopniowo mleko. Mieszałam do momentu aż sos zaczął gęstnieć. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i starłam gałkę muszkatołową do smaku.
    Tak przygotowanym sosem polałam makaron.

  3. Wstawiłam do piekarnika na 15 minut a po tym czasie posypałam startym żółtym serem. Piekłam moją zapiekankę łącznie 60 minut.
    Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i odstawiłam na 15 minut.
    Przed podaniem oprószyłam liśćmi świeżej bazylii.

  4. Notatki:
    * nie gotowałam makaronu przed zapiekaniem, świetnie wchłonął płyny podczas pieczenia.
    * jeśli sos pomidorowy jest bardzo gęsty można wlać odrobinę więcej wody

Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 12 lutego
Świetna! Takie zapiekanki od razu znikają!
Składniki
  • 25 dkg makaronu świderki
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • 6 – 8 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1/3 szklanki wody
  • do 10 dkg żółtego sera
  • Bazylia
  • Cukier
  • Pieprz
  • Sól
  • Na sos beszamelowy:
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • Gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz,
Składniki