Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zapiekanka o niepowtarzalnym smaku.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 81
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 141
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 81
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 141
Składniki
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. (do miękkości). Następnie naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i przekładamy ugotowany makaron. Paprykę myjemy, cebulę obieramy i następnie kroimy w drobną kostkę. Warzywa podsmażamy na tłuszczu (margarynie). ok.7-10 minut. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je. 100 gram sera żółtego ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do jajek. Do jajek i sera dodajemy śmietankę i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy. Do przyrządzonej masy dodajemy podsmażoną paprykę z cebulą i ponownie całość dokładnie mieszamy. Sos przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Tak przygotowany sos przelewamy do naczynia żaroodpornego z makaronem - makaron z sosem mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojonego w plastry pomidora i następnie posypujemy resztą pozostałego sera, który ścieramy na tarce o grubych oczkach oraz posypujemy suszoną bazylią. Zapiekankę wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni.